Mark Rutte weer aan het draaikonten????

De afschaffing van de dividendbelasting gaat definitief niet door. Dat maakte premier Mark Rutte maandag bekend na het coalitieoverleg. Nadat de maatregel door het kabinet en de coalitiepartijen werd heroverwogen, draaien het kabinet en de coalitiepartijen nu de meest omstreden maatregel uit het regeerakkoord definitief terug.
De afschaffing stond sinds begin deze maand op de tocht toen Unilever bekendmaakte de voorgenomen verhuizing van het hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam toch niet door te zetten.
Dat besluit was volgens premier Mark Rutte “relevant” om de omstreden maatregel “opnieuw te wegen”.
Rutte heeft de omstreden maatregel altijd ferm verdedigd met het argument dat het goed zou zijn voor het vestigingsklimaat en daarmee het zorgen voor werkgelegenheid.
Juist een bedrijf als Unilever zou daarom kiezen voor Nederland als thuisbasis. Nu opereert het bedrijf ook nog vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het zou ook andere bedrijven hiernaartoe moeten trekken. Door de dividendbelasting niet af te schaffen, neem je “een onaanvaardbaar risico”, zei Rutte

Rutte loopt deuk op

De afschaffing, die de staatskas jaarlijks 2 miljard euro zou kosten, stond in geen enkel verkiezingsprogramma, maar belandde op voorspraak van de VVD toch in het regeerakkoord. Alleen het CDA steunde de premier openlijk, terwijl D66 en CU benadrukten geen voorstander te zijn van het plan, maar zich wel aan het regeerakkoord te willen houden. De gehele oppositie was fel tegen het plan.
Argumenten om de dividendbelasting af te schaffen misten wetenschappelijke onderbouwing, erkenden ook kabinets- en coalitieleden. VVD-leider Klaas Dijkhoff had het over “een gok”. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën zei dat er academisch gezien geen overtuigend argument bestaat. “Dat is er gewoon niet”, aldus Snel. De oppositie verweet de premier “cadeautjes voor multinaltionals” uit te delen.
Desalniettemin gooide Rutte de afgelopen maanden al zijn politieke wisselgeld in de strijd om ervoor te zorgen dat de afschaffing toch door zou moeten gaan. Kennelijk had hij zijn coalitiepartners nog wel in bedwang, maar de aandeelhouders van Unilever kozen er toch voor om het hoofdkantoor niet te verhuizen.

Een nederlaag voor Rutte, waarmee hij zich niet geroepen voelde om voor zijn positie zelf de enig denkbare consequentie te trekken; aftreden. Nee, in tegendeel, Mark Rutte acht zichzelf volledig geloofwaardig. ?
Ga voor uzelf na wat er de voorgaande en deze regeerperiode allemaal al is voorgevallen denkend aan de 1.000 Euro belofte, Griekenland, vluchtelingen, referendum etc. dan wordt het tijd om deze premier, die het spoor bijster is, vanuit het volk een signaal te geven: oprutte.nu

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.