Helpen onze Overheden mee aan de teloorgang van het Postbedrijf?

Ik denk het wel, want wij als burger worden gedwongen om gebruik te maken van Mijn Overheid.nl en krijgen van de diverse instellingen en overheidsorganen, daar onze belangrijke papieren, zoals aanslagen in.

Als ik er van uit ga dat wij in Nederland met ongeveer 7.900.000 huishoudens zijn en we minimaal 4 brieven per jaar kregen van o.a. Belastingdienst, Gemeentelijke Belastingen, Waterschap dan betekent dit dat de afgelopen jaren het postbedrijf alleen al door het gemis van deze poststukken 31.600.000 poststukken per jaar minder gehad hebben. Indrukwekkend getal hè? We gaan eens kijken wat dit in Euro’s betekent: Gemiddeld de laatste 3 jaar kostte 1 postzegel € 0,83.
Dus dat betekent dat het Postbedrijf de laatste 3 jaar een inkomstenderving heeft gekend van € 26.228.000 per jaar. In 3 jaar is dat dus € 78.684.000

Dit zijn dan alleen nog maar de cijfers van de overheidsdiensten. Als we dan ook nog eens kijken wat bijvoorbeeld de banken per jaar verstuurden aan afschriften, dan is dit bedrag nog maar een schijntje, van wat het Postbedrijf werkelijk aan inkomsten heeft verloren.

Dit zou niet erg zijn als dit bedrag, dat de overheden en de banken alleen al op portokosten besparen, zou zijn teruggevloeid in onze portemonnee, maar dat is helaas niet het geval. Wij als burgers worden alleen maar geconfronteerd met tariefsverhogingen, met logischerwijs ook een van het Postbedrijf.

Maar ook de gemeentelijke belastingen die continu stijgen mogen we niet vergeten, terwijl ook zij in de besparing op porto en dus de teloorgang van het Postbedrijf meedoen.
Was dat indertijd de reden dat e.e.a. geprivatiseerd moest worden en dus van dienstverlening naar een commerciële zaak ging?

Een gebrek aan inkomsten wordt door het Postbedrijf gedeeltelijk tenietgedaan met de abrupte bezuiniging: het opheffen van brievenbussen. Je bedenkt je nu wel twee keer om iets per post te verzenden omdat de brievenbus (zeker voor ouderen) zich niet makkelijk meer op loopafstand bevindt.

Ik vraag me af wie/wat het volgende zal zijn dat door de Overheid met de gang naar commercie de nek omgedraaid wordt.

Enkele van deze zaken die al verknald zijn:

De spoorwegen,

De Zorg,

De bejaardenhuizen,

Het postbedrijf.

1 Reactie op “ Helpen onze Overheden mee aan de teloorgang van het Postbedrijf? ”


  • Helemaal mee eens,
    En wat denk je van het eens in de zoveel jaar een offerte te moeten inleveren bij de gemeentes voor de lokale (stads-)lijnen.
    Vervoersbedrijven kunnen dus niet verder dan een jaar of 5 kijken v.w.b. hun financiële situatie, waardoor noodzakelijke investeringen in nieuwe bussen op de lange baan geschoven worden, want men weet niet meer waar ze aan toe zijn.
    Nog zo’n leuk voorbeeld van overheidsbemoeienis.
    Tycho

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.