IN AMSTERDAM IS WEINIG OVER VAN ‘MOKUM’

Mokum, dat is het Jiddisch woord voor stad of plaats (Makom) dat Joden als koosnaam aan Amsterdam hebben gegeven omdat zij zich, toen Amsterdam nog een centrum van het Joodse leven was, daar thuis en veilig voelden.

Een geboren en getogen Amsterdamse/Amsterdammer gebruikt de benaming ‘Mokum’ nog wel maar als je op straat rondloopt is er niets te bespeuren van een origineel Amsterdams of Mokum’s gevoel. Wat wil je met ruim 840.000 inwoners en bijna 200 nationaliteiten, waarmee Amsterdam de meest diverse stad van de wereld is.

Als Mokumer kom ik niet graag meer in het Amsterdamse centrum. Hoewel vanuit de studententijd er nog wel een paar goede adresjes zijn voor een biertje en lekker eten (neem Eetcafé De Klos in de Kerkstraat), er is wat mij betreft te veel verdwenen van de oude charme die Amsterdam had. Je ging na een avondje stappen of een filmpje kijken op het Spui iets eten bij ‘Broodje van Kootje’. Dan at je een van Joodse oorsprong koosjer ‘broodje halfom’, van half pekelvlees en half (al dan niet gelardeerde) runderlever op een broodje zonder boter. Ook het broodje ‘ossenworst’, een van oorsprong Amsterdamse worst, had gretige aftrek. Tegenwoordig is het moeilijk zoeken naar zaken die deze artikelen nog op de spijskaart hebben staan. Neem ook het aantal vis- dan wel haringkarren die de Amsterdamse grachten sierden, of de gerenommeerde viswinkel van Rienstra in de Reguliersdwarsstraat. Helaas, het is niet meer.

Het Mokums gevoel is wel behouden gebleven bij de Amsterdamse kwaliteitsbedrijven zoals de distilleerderijen Lucas Bols, Van Wees en Wijnand Fockink en ook Kesbeke, een begrip op het gebied van ingelegd tafelzuur die met trots het Amsterdams wapen met Andreaskruisen op het etiket voert.

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.