DE BESTE BIEFSTUK BAK JE ZELF

Zeker weten, al moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Vind een goede slager in je buurt die je een goed stuk vlees levert. Biefstuk moet een biefstuk zijn met een bite. Dus niet een stuk vlees dat je als tandeloze consument roerend met je tong kan wegwerken. Dat is voorwaarde 1.
Voorwaarde 2 is dat je de biefstuk ruim tevoren op kamertemperatuur laat komen. Recepturen die melden dat 30 minuten tevoren het vlees uit de koelkast moet worden gehaald, het is niet juist. Het is te weinig tijd om het vlees te laten ontspannen en met de zuurstof uit de lucht op een mooie rode kleur te laten laat komen. Minimaal 2 uren tevoren uit de koelkast.
Voorwaarde 3, het is fout om boter te gebruiken. Boter (gekarnde room) heeft twee hoofdbestanddelen, vet en het vaste bestanddeel eiwit. Het vet kan goed opwarmen, maar het eiwitbestanddeel gaat bij hoge temperatuur verbranden en geeft een bittere smaak.
Voorwaarde 4, gebruik daarom margarine en laat deze rustig opwarmen, dus niet (zoals vaak in recepturen vermeld) op een hoog vuur. Het waterbestanddeel in de margarine moeten rustig verdampen.
Voorwaarde 5, wanneer de margarine niet meer bruist, leg dan de biefstuk in de pan.
Voorwaarde 6, laat de biefstuk in de pan zonder beroering van de pan liggen en niet zoals meerdere recepturen aangeven dat je de pan heen en weer moet schudden.
Voorwaarde 7, neem de tijd. Al naar gelang je de biefstuk door jouw topslager voor wat betreft dikte hebt laten afsnijden, geef een paar minuten tijd aan de ene zijde voordat je omdraait en de andere zijde voor een gewenst resultaat.
Voorwaarde 8, neem de biefstuk uit de pan, leg deze op een (liefst voorverwarmd) bord en overdek de biefstuk even met een stukje aluminiumfolie. Dat daar een tijd van minimaal vijf minuten voor nodig is, is onzin. Je biefstuk wordt dan lauw.
Voorwaarde 9, zodra de biefstuk uit de pan is en op het bord ligt, blus het bakvet direct af met water of (nog beter) wat runderbouillon en laat dat even inkoken. Het geeft een heerlijke jus.
Voorwaarde 10, serveer de biefstuk direct met de overgoten jus.

Dit is de best wijze om een biefstuk in je eigen keuken te bakken. Een biefstuk buiten de deur kost tegenwoordig een vermogen en het kan tot teleurstelling leiden. Een restaurantketen dat biefstuk op haar website presenteert met een overgoten bruisende jus, dat klopt niet.

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.