DAGJE UIT NAAR DE EFTELING ?

Als pukkel van 11 ben ik op schoolreisje naar de Efteling geweest. Inmiddels ben ik getrouwd en gezegend met drie koters, allen brutale tieners die geïnfecteerd zijn door leeftijdgenootjes met info over de Efteling. Dan zwicht je uiteindelijk en richt je de plannen op een dagje Efteling.

Waar je vroeger voor een spontaan uitje naar het strand je zwembroek, handdoek een paar boterhammen en een fles drinken inpakte en met bus en trein richting Zandvoort reisde, moet je tegenwoordig voor een uitje naar de Efteling eigenlijk een professionele planner inschakelen. Voor een geslaagde dag heb je met heel veel factoren te maken. Zo is een bezoek aan de Efteling in het weekeinde, op feestdagen en tijdens schoolvakanties sowieso al uit den boze. Te lange wachttijden bij de attracties en langzaam meeslenteren met de enorme menigte, dat is geen optie voor je.

Je kan ook niet te ver vooruit plannen, je wilt immers niet het risico hebben om als de familie van verzopen katten een hele dag rond te moeten lopen. Een korte planning is het advies en maak daarbij gebruik van buienradar en de website van de Efteling waarop je kan zien op welke dagen het druk of juist rustig is. De online boekingen van anderen geven aan of er op de door jou bedachte datum al dan niet een invasie plaatsvindt.

Maar ook dan ben je er nog niet. Stel de keuze valt op een doordeweekse dag. Als eigen baas is het makkelijk en slechts een kwestie van je secretaresse een dikke streep in je agenda laten zetten. Maar hoe met je echtgenote. Die moet als parttimer met collega’s onderhandelen om haar werkdag om te ruilen. Kijk de kinderen, dat is geen probleem. Doen we ook altijd met de wintersport. Kwestie van spijbelen, wat ik vroeger ook al graag deed om bezig te kunnen zijn met leukere dingen dan leren. Daarbij is wel zaak dat je de kinderen instrueert niets op de social media te plaatsen en vroeg op pad te gaan. De kinderen moet je plat op de achterbank positioneren voordat je vertrekt en de vinexwijk uitrijdt. Je zal maar gezien worden door overijverig roddelende moeders en jaloerse klasgenootjes, je verrader slaapt nooit.

Ook moet je de kinderen tevoren er over informeren dat ze gezien hun lengte niet in alle attracties terecht kunnen. Dit voorkomt teleurstellingen die eventueel uitmonden in heftige scènes, waarbij je als ouder mooi voor schut kan komen te staan.

Vroeg weg rijden, betekent ook rekening houden met het verkeer op de weg. Een flinke ochtendspits kan roet in het eten gooien en de sfeer in de auto danig verpesten. Dus niet alleen tevoren de snelste route goochelen, maar ook een alternatieve langere route om knooppunten te vermijden. Later vertrekken is geen optie. Je wilt immers toch de gehele dag, vanaf het moment dat de poort open gaat, aanwezig zijn.

Dan het eten en drinken. Als je niet de hoofdprijs wilt betalen voor een patatje, kroketje, hamburger, ijsje of colaatje, neem dan zelf geprepareerde broodjes, drinken en dergelijke mee. Het voorkomt een aanslag op je portemonnee.

Tot slot nog een belangrijk punt. Voorkom wachtrijen aan de entreeloketten. Koop daarom je entreekaartjes en parkeerkaart online. Ik was ook op dat punt beland, maar weet je wat dat kost? Per persoon 38 of 40 Euro en voor het parkeren van de auto 10 Euro. Rond de 200 Euro, nou ik dacht het niet !

Ik ga de kids ompraten voor een topdag in Zandvoort. Snel en makkelijk, de zwembroeken en handdoeken zijn al ingepakt. De Efteling bezoeken ze maar wanneer ze zelf geld verdienen.

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.