DRIES

In het nieuws omdat hij als spreker tijdens een pro Palestijnse bijeenkomst in elkaar zakte. Gun je niemand, ook de 88-jarige Dries niet. Door familie wordt beweerd dat zijn geestelijke vermogen daarbij niet is aangetast. Ik heb daar een andere mening over.

Dries van Agt was al heel vroeg van het padje. Tijdens het kabinet Biesheuvel durfde hij in 1972 een voorstel te doen om de overgebleven zogenaamde ‘drie van Breda’ vrij te laten. Het ging om de Duitse oorlogsmisdadigers Kotälla, Fischer en Aus der Fünten die levenslange gevangenisstraf opgelegd hadden gekregen. Het hele land was in rep en roer.

In het kabinet Den Uijl (1973) had hij ook weer vreemde strapatsen toen hij de abortuskliniek Bloemenhove wilde laten sluiten. Het leidde wederom tot fel protest.

Ook zou hij als minister van justitie niet op de hoogte zijn geweest over een op handen zijnde arrestatie van de door journalist Hans Knoop ontmaskerde oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Deze Pieter Menten wist één dag vóór de geplande arrestatie (in 1976) te vluchten naar het buitenland. Hoe kon dat ? Dries moest na flinke debatten in de tweede kamer toch erkennen dat hij wel op de hoogte was van de voorgenomen arrestatie.

Er zijn ook vraagtekens rondom de handelwijze van Dries (in 1977) bij de treinkaping bij De Punt en de schoolgijzeling te Bovensmilde, nog niet zo lang geleden in het nieuws. Hij gaf opdracht tot een harde oplossing. Was daarvan onderdeel aan de mariniers om de kapers en gijzelnemers te executeren ?

Kennelijk hebben zijn ingenomen standpunten over oorlogsmisdadigers en hoe daar mee om te gaan in een tijd dat in het land nog sterke gevoelens over de oorlog leefden en zijn groeiende afkeer tegen Israël, Dries aanleiding gegeven om nog verder van het padje te raken.

Dries onderschreef in 2002 maar al te graag de petitie van Gretta Duijsenberg, die na een relatie met Hans van Mierlo (D66) echtgenote van Wim Duijsenberg (president van de Nederlandse Bank) werd. Als activiste voor de Palestijnse belangen heeft Gretta Duijsenberg zich opgeworpen als verdediger van terroristische activiteiten van Jasser Arafat en bediend van controversiële antisemitische uitspraken en Dries kende geen nuance.

Dries, je bent al snel van het padje gegaan, maar het ga je goed.

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.