GOEDE ZAAK

De criminaliteit daalt, de rechters spreken amper nog gevangenisstraf uit voor delicten waarop het Wetboek van Strafrecht juist allerhande aanwijzingen biedt. De taakstraf en eventueel een bijkomende boete is het alternatieve middel geworden om de maatschappij een rechtvaardiging te bieden voor ervaren leed en schade.

In andere landen/culturen wordt anders gedacht. Voor een beetje simpele moord ga je in de USA voor het leven achter het gaas. Hier kom je er als Volkert van der Graaf van af met een jaartje of 18 maximaal en dan sta je na 12 jaren weer op straat en wordt je als moordenaar aan alle kanten gepamperd en gefaciliteerd voor een ‘terugkeer in de maatschappij’.

De te slappe houding in de rechtspraak leidt er toe dat de gevangeniscapaciteit kan worden teruggebracht. Zo ook in Amsterdam. De Bijlmerbajes waarbij de bouw van de zes torens in 1972 was begonnen en in 1978 gerealiseerd wordt voor het grootste deel gesloopt en daar komen dan 1.350 woningen voor in de plaats. Het sloopmateriaal wordt voor een groot deel hergebruikt.

Goede zaak.

Maar wil je in een wijk wonen die ‘Bajes Kwartier’ gaat heten?

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.