CIJFERS NIET OP ORDE

De totale kosten van ICT-projecten waren gedaald. Dat was het bericht van onze minister van
Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Dat automatiseren en overheid, het blijft een moeilijk te verwezenlijken combinatie.

De Belastingdienst heeft een project van 84 miljoen niet gemeld. Ollongren: “Heb ik niet geweten, foutje, sorry”, en komt er weer mee weg.

De Belastingdienst heeft de openstaande voorschotten voor huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget voor 1,2 miljard euro te laag in de jaarrekening gezet. Bij de controle van de informatie door de Auditdienst Rijk werd deze fout niet opgemerkt (wat doen die lui daar?). Het verkeerd invullen van de getallen werd door de Belastingdienst zelf later ontdekt (zaten ze toch niet allemaal achter de burgers aan). Verantwoordelijkheid van minister Wopke Hoekstra en staatssecretaris Menno Snel van Financiën, wordt weggewuifd met de simpele mededeling de fout te betreuren en correcties worden zo snel mogelijk doorgevoerd.

En, nu komt het. De Belastingdienst gaat de controleprocedure zodanig aanpassen dat de kans op dit soort fouten in de toekomst kleiner wordt.

Ondertussen weet de Belastingdienst wel de burger met een rits van blauwe enveloppen op de nek zitten wanneer deze een foutje heeft gemaakt in de belastingaangifte.

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.