Tweede Pinksterdag

Sta je ’s ochtends op en denk je Goh wat is het rustig. Natuurlijk Tweede pinksterdag is ook een feestdag en veel mensen hebben vrij. Mooie dag dus om even te rommelen in de administratie.

Mijn aandacht werd vanochtend getrokken door een verbruiksoverzicht van de energiemaatschappij.

Over de maand mei van dit jaar bleken wij meer gas te hebben verbruikt dan gewoonlijk en in verhouding tot andere huishoudens aan de hoge kant. We hebben afgelopen maand niet hoeven stoken, reden waarom ik dit geregistreerde verbruik niet vertrouw.

Enkele jaren geleden zijn in de buurt alle woningen voorzien van zogenaamde ‘slimme meters’ om het elektra- en gasverbruik te meten. Opvallend voor meerdere consumenten is, dat sedertdien sluipenderwijze het verbruik van elektra en gas is gestegen.

Nu hebben wij een klein huishouden, hebben wij de afgelopen jaren geïnvesteerd in het plaatsen van energiebesparende lampen, alle Led-lampen en maken wij gebruik van een HR-ketel voor het gasverbruik.

De slimme meters zijn destijds geplaatst, omdat de overheid afspraken heeft gemaakt met de Europese Unie over het vervangen van de traditionele gas- en electrameters. Onderdeel van die afspraken is onder andere dat op 31 december 2020 minstens 80% van de Nederlandse huishoudens zijn aangesloten op slimme meters.

Door de Universiteit Twente is een aantal jaren geleden onderzoek gedaan naar het gebruik van slimme meters waaruit bleek dat soms tot wel 6-maal zoveel verbruik wordt geregistreerd als er in werkelijkheid heeft plaatsgevonden.

Uit onderzoek enige tijd terug bleek dat de volgende type meters de nodige afwijkingen waren geconstateerd:

 • Echelon 83331-1IMAD KAP4
 • Enermet E420-n(t)(s) P8KM
 • Iskra MT371-D1A52 ZBEP
 • Iskra MT171-D2A52 RBEN
 • Iskra MT382-D2A52 ZBBD
 • Iskra MT171-D2A52 ZBER
 • Iskra MT382-D2A52 ZBEV
 • Landis + Gyr ZCF110CBtFs2 E0004
 • Landis + Gyr ZMF110CBtFs2 E0005
 • Landis + Gyr ZCF120ABd(F)s2 KAAE
 • Landis + Gyr ZMF120ABdFs2 ZAE

Ik ga verder op onderzoek uit en zal u daar te zijner tijd over berichten. Vertrouwen doe ik het niet.

 

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.