PROTOCOLLEN

Gisteren was in de media te lezen dat de spoedafdelingen van ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland in 2018 veel vaker ambulances hebben doorverwezen naar een ander ziekenhuis, omdat het te druk was.

Ook het NRC deed er onderzoek naar en komt tot de conclusie dat ziekenhuizen in 2018 twee keer zo vaak een ‘stop’ hadden ingesteld als drie jaar eerder. Alleen al In Noord-Holland en Flevoland stelden de ziekenhuizen vorig jaar 5600 stops in. Dat is gemiddeld vijftien per dag. Patiënten die in levensgevaar zijn, worden nooit geweigerd, aldus zegslieden.

Er van uitgaande dat die patiënten stops vooral voorkomen in de Randstad, betekent dat, dat voor heel Nederland jaarlijks wellicht tussen de tien- en twintigduizend patiënten worden geweigerd bij het eerste de beste ziekenhuis en worden doorverwezen naar een verder weg gelegen ziekenhuis.

Het is een probleem dat al jaren speelt, maar desondanks blijft het aantal geregistreerde stops toenemen.

De conclusie is gerechtvaardigd dat de werkelijke getallen waarschijnlijk veel hoger liggen maar simpel weg niet als zodanig worden geregistreerd en dat als gevolg van deze situatie meerdere patiënten onnodig overlijden.

Het alom geprezen Nederlandse zorgsysteem behoort tot het duurste van Europa, desondanks lijkt het een onbeheersbaar probleem dat al maar groter wordt, dit als gevolg van de marktwerking.
Het is overduidelijk dat de patiënt niet centraal staat. Zolang gewerkt wordt volgens protocol valt niemand iets te verwijten.

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.