GESLAAGD !

Elk jaar leef ik weer mee met de middelbare scholieren die hun eindexamen doen. Ook de mogelijkheid om te klagen over examens vind ik interessant. Dat had je vroeger niet. Kop houden, vragen beantwoorden en niet zeuren was toen het motto.

Het blijkt dat veel BN-ers dit jaar kinderen in de examenleeftijd hebben. Ze willen maar al te graag in de media kenbaar maken dat hun kroost voor het examen geslaagd is.

Marco Borsato’s Senna is geslaagd, Wendy van Dijk’s Sem is geslaagd, Wolter Kroes’ Pamela is geslaagd en Erik de Zwart’s Jasmijn is geslaagd. Kids uiteraard van harte gefeliciteerd ! Gaan jullie goudhaantjes en -hoentjes vooral doorstuderen en geniet aldus nog een flink aantal jaren. Jullie pa en ma hebben genoeg centen om dat te bekostigen.

De geslaagden van minder kapitaalkrachtige ouders zou ik willen adviseren om zo snel mogelijk een baantje te zoeken. Ga vooral niet ‘doorstuderen’. Je wordt daarmee een slaaf van de overheid met een studiefinanciering die je later (waarvan ?) met forse rente (wat dan wel bestaat) moet terugbetalen. En vergeet niet, studeren betekent geen garantie op een vet betaalde baan.

Met jouw pas behaalde diploma heb je bewijs dat je ‘geletterd’ bent. Daarmee heb je een geweldige voorsprong op je in omvang toenemende ongeletterde medelanders, maak daar gebruik van. Als je het nog niet gedaan hebt, schrijf je meteen in bij de eerst mogelijke woningbouwvereniging.

Tegenover pappie en mammie is het niet kunnen krijgen van een eigen stekkie een goed excuus om tot je dertigste bij pappie en mammie te verblijven en de boel leeg te vreten. Je bent gewild op de arbeidsmarkt omdat je de werkgever niet meer kost dan een minimum loon. Pak die baan en neem je de maandelijks verdiende centjes direct contant op van je bankrekening en geef dit niet uit aan onzinnige zaken als dure Iphones, of sneakers van een paar honderd Euro. Je komt op een leeftijd om af te leren met de meute van je schoolmaatjes mee te lopen. Stop je contante centjes voor een deel in je portemonnee en de rest in een oude sok. Sparen op een bankrekening levert niks op en is super link omdat de overheid meekijkt en je het liefst direct al leegplukt. Dat geldt ook voor betalen per pin, houd daar mee op. Bij contante betalingen kan niemand meekijken en contant geld heeft meer waarde. Leer op een markt met jouw contante geld te pingelen (Amsterdams woord om wat van de prijs af te krijgen).

Nog een tip. Pensioen via je werkgever? Niet doen, bij dat systeem zijn er voor jou teveel mensen aan het werk die jij moet betalen om jouw pensioen op een bepaald niveau te houden. Mijn motto is regel voor jezelf een buffertje voor de toekomst.

Ik bedoel mijn adviezen goed, maar ik merk dat ik teveel afdwaal van de issue van dit artikel.

Wat ik eigenlijk duidelijk wilde maken is dat ik het meest geroerd was van de mededeling dat Christiaan, de zoon van Frans Bauer, geslaagd is voor zijn examen VWO, ondanks dat daar een duurbetaalde stampcursus van Luzac voor nodig was. Christiaan chapeau ! Ter uitleg als Frans niet tot je examenpakket behoorde, dat is een uitroep van bewondering voor een knappe prestatie.

Je hebt het zelf geflikt en wat mij betreft mag jij je op de borst kloppen nu je hebt bewezen over het hoogste IQ van het kampsjakenpark in Fijnaart te beschikken.

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.