EFFE KRABBEN

Het wordt aangemerkt als een grote overwinning van het Openbaar Ministerie na de uitspraak van de Rechtbank Den Bosch dat er een boete moet worden betaald van 2,5 miljoen Euro door Shell voor de explosie op het terrein van het bedrijf in Moerdijk 3 juni 2014. Er waren onvoldoende voorzorgsmaatregelen (nalatigheid?) genomen om het ongeval te voorkomen.

Ook deze uitspraak is weer een half zachte uitspraak van D66 georiënteerde rechters. De boete voelt voor Shell als een beetje jeuk dat snel is weg gekrabd. Ik ga graag de weddenschap aan dat Shell in hoger beroep gaat, ze (althans de advocaten) hebben er alleen maar bij te winnen.

Een boete van 2,5 miljoen voor Shell komt overeen met een boete die particulier wordt opgelegd van ongeveer 5 Euro. Een automobilist krijgt voor het door rood rijden (mag niet) een boete van 240 Euro. Als je in die verhouding een gepaste boete aan Shell zou gaan opleggen moet je het hebben over 600 miljoen. Dan wordt er anders gepiept en worden de belangen van de Oranjes geschaad.

Shell lacht, het was een beetje jeuk, maar is snel weg gekrabd.

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.