VAKANTIEKRIEBELS

Nee, ik heb nog geen vakantie gepland deze zomer en dat zal er waarschijnlijk ook niet van komen. Hooguit een weekendje weg.

Wordt je door je baas gevraagd om in de middag even naar Midwoud te rijden voor een afspraak met een relatie in Midwoud. Een rustiek dorp in de gemeente Medemblik. Een stukje Nederland waar ik, hoe dichtbij ook als Amsterdammer, nog nooit geweest was.

Voor de zekerheid maar heel vroeg vertrokken, de A8 en A7 na half vier ’s middags is vaak overvol, allemaal bouwvakkers die terugkomen van hun klus elders in het land. Om de file-stress te vermijden maar extra vroeg vertrokken, waardoor ik veel te vroeg in de plaats van afspraak kwam. Met 30 kilometer/uur tuf ik door de dorpsstraat. Een soort lintdorp, keurige perkjes, mooi dorpshuis. Wat opvalt is de rust die van deze omgeving uitgaat. Jammer dat in de verte een aantal van die afzichtelijke over-gesubsidieerde windmolens staan te draaien hoewel, drie staan er stil.

Ik zie een aantal schitterende en keurig verzorgde woningen, een kerktoren. Ook staat er een opvallend monument, een propeller van een gecrashd vliegtuig uit de tweede wereldoorlog voor de overleden Amerikaanse piloten en een lokale verzetsheld in januari 1945. Kennelijk een belangrijk wapenfeit uit de historie van Midwoud waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan.

Op de hoek een café-biljard. Ik ga op het terras zitten, het zonnetje schijnt en geniet van een lekker kopje koffie. Op de achtergrond hoor ik de biljartballen klotsen. Twee senioren-teams die elkaar bekampen en daarvoor elke week terugkomen. Muziek uit mijn jeugd, een nummer van 10 CC gevolgd door een hit, bij mijn weten de enige, van Phd I won’t let you down. Een beetje de sfeer van ‘Het Dorp’ van Wim Zonneveld, wat heeft een mens meer nodig?

Ik reken af met de vriendelijke uitbater van Café Halfweg en rijd met een ontspannen gevoel naar mijn afspraak.

Het wordt deze zomer zeker nog een dagje Midwoud.

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.