BIG BROTHER

De temperaturen stijgen, vakanties staan voor de deur en de vliegreizen zijn geboekt. Voor die reizigers die vanuit Nederland per vliegtuig vertrekken is het volgende van belang.

Vanaf deze week zijn luchtvaartmaatschappijen verplicht om passagiersgegevens van alle vluchten die in Nederland aankomen of vertrekken te delen met een nieuw passagiersinformatie eenheid (Pi-NL). De Nederlandse overheid wil inzicht in reisbewegingen omdat het zou bijdragen aan het voorkomen, opsporen en vervolgen van ernstige criminaliteit en terrorisme. Het wetsvoorstel van minister Ferd Grapperhaus (Ja, die weer) dat dit mogelijk maakt is eerder door de Eerste Kamer aangenomen.

De Minister van Justitie en Veiligheid is verantwoordelijk voor de nieuwe eenheid.

Bij de totstandkoming van de wet heeft minister Grapperhaus naar zijn zeggen een zorgvuldige afweging gemaakt tussen het belang van de bestrijding van terrorisme en het privacybelang van de reizigers.

Nu zullen velen zeggen waar je je druk om zult maken, ik heb niets te verbergen. Maar het argument van terrorisme is natuurlijk een drogreden om deze wet in te voeren, immers de afgelopen jaren zijn er vele zogenaamde vluchtelingen ons land binnengekomen, waarvan de achtergronden nauwelijks kunnen worden gecheckt.

Hoewel niet zo erg als in andere landen wordt er door de overheid een steeds grotere hap uit de privacy genomen.

We gaan nog veel horen van Ferd Grapperhaus.

Overheid en privacy , geen gelukkig huwelijk.

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.