NIX 18

Een aantal jaren geleden heeft de overheid een zogenaamde gezondheidscampagne in het leven geroepen om de jeugd gezonder te laten opgroeien door ze voor hun 18e niet met bepaalde zaken, die slecht voor de gezondheid zouden zijn, in aanraking te laten komen.

Zo is het de jeugd onder de 18 o.a. verboden om alcohol en rookwaren te kopen.

Met deze bepalingen vind ik dat de overheid op de stoel van de ouders/opvoeders is gaan zitten en ons weer in onze vrijheden heeft beperkt. Maar goed dat terzijde.

Het doel van deze opinie is u te wijzen op de slechte resultaten die met deze campagne tot nu toe behaald zijn. De vraag die we daarbij stellen, is het voor de jonger dan 18-jarigen mogelijk om alcohol en/of rookwaren te kopen. Uit onderzoek is gebleken dat het zonder veel moeite mogelijk is.

Veel winkeliers hebben niet de tijd (of de wil) om leeftijdscontrole uit te voeren, wat begrijpelijk is, want ga als caissière als je een rij voor je kassa hebt staan, iemand maar eens vragen naar zijn ID-kaart. Dit kost tijd en Tijd is geld. Gevolg de -18-er loopt naar buiten met zijn alcohol en/of rookwaren. Uit het onderzoek blijkt dat het 8 op de 10 jongeren lukt.

Wat gaan de RIVM nu doen. Die gaan lokjongeren inzetten om de winkeliers te betrappen en te beboeten. De winkeliers moeten helemaal niet gebruikt worden als orde handhavers, daar zijn andere mensen voor opgeleid en ze moeten zeker niet beboet worden in dit geval.

Nog afgezien van het feit dat uitlokking in ons rechtssysteem discutabel is.

De overheid kan stimuleren tot een gezonder leven, maar moet dat niet doen met dwang. Dat heeft zeker bij pubers een averechtse werking. Zeg nu zelf wat vonden wij vroeger het spannendste om te doen? Dingen die verboden waren.

In de NIX 18 campagne, zou dan ook alleen maar stimulatie moeten zijn. Pakt de jeugd het op dan Perfect, maar pakt de jeugd het niet op dan ook Perfect.

Wat is uw mening in deze?

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.