SIMPEL PUBLIEK

Was gisterenavond bij een zogenaamd zomerconcert, gesponsord door de Bankgiroloterij, in het Concertgebouw Amsterdam.

Ik ben al jaren fan en frequent aanwezig tijdens deze concerten. Een toegangsprijs is gewoonlijk vanaf 65 Euro en bij de zomerconcerten (nu Bankgiroloterij en voorheen Robeco) is het voor de helft van de prijs. Het Concertgebouworkest zelf, of de Berliner Symphoniker zal je er niet aantreffen, maar een beetje zichzelf waarderend orkest maakt kans om invulling te geven aan het programma.

Gisteren dus het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Hannu Lintu, een Finse dirigent.
Hij nam bij aanvang van het concert het woord en gaf een prima introductie van hetgeen de gasten te wachten stond.

Op het programma Russische muziek, beginnend met de Russische Ouverture van Prokovief. Welnu, ik wil er geen CD van bemachtigen, maar vind het altijd wel leuk om live getuige te zijn dat het orkest een heleboel kabaal produceert.

Vervolgens het voor kenners bekende vioolconcert van Tsjaikovski. Dit op excellente wijze uitgevoerd door Augustin Hadelich.

Maar dan komt het. Een beetje muziekkenner weet dat een dergelijk concert is opgebouwd uit drie delen. Na afsluiting van het eerste deel ging driekwart van de mensen in de zaal al applaudisseren en zelfs een staande ovatie geven aan de solist. Dirigent Lintu moest met gebaren aangeven dat het nog niet afgelopen was. Nadat een ieder weer in de stoelen was weggezakt vervolgde het concert zich via en Andante tot een Allegro vivacissimo tot een fantastisch slot.

Heerlijk dat simpele publiek zonder enige kennis.

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.