AU !

Nederland in rep en roer vanwege de eikenprocessierups. Nou kan ik bevestigen dat het mij als stadsjongen eveneens opviel dat dit beestje wel erg ijverig is en dus voor de nodige overlast zorgt.

Van overheidswege wordt slechts gewaarschuwd voor de nare gevolgen als men in aanraking komt met de brandharen van dit (onge-)diertje de huid en/of ogen flink geïrriteerd kunnen raken en zelfs de luchtwegen. Klachten kunnen wel 14 dagen aanhouden en huisartsen beleven drukke tijden.

Uit de media vernomen dat de overheid nalatig is bij het bestrijden van deze plaag. Veelal is er fors bezuinigd op die afdelingen die normaliter deze klus op zich nemen.

Maar waar op dit moment alle aandacht uitgaat naar die eikenprocessierups horen we niets van een exotisch oprukkende plant, namelijk de reuzenberenklauw. Deze gevaarlijke oorspronkelijk uit zuid oost Azië afkomstige plant, was veelal te zien langs snelwegen en spoorlijnen.

Nu zie je deze plant steeds meer in het stadsgroen opduiken. Contact met het sap van de reuzenberenklauw kunnen zorgen voor ernstige rode, jeukende vlekken, ontstekingen van de huid, zwellingen en blaasvorming.

Sinds 2 augustus 2017 is de bestrijding van deze plant in alle Europese landen verplicht.
Ik merk er niets van dat onze overheid deze verplichting serieus neemt.

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.