WEER VAN START

De 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse is vandaag van start gegaan met maar liefst meer dan 44duizend deelnemers. Het weer zal ook in de komende dagen niet zo warm zijn dus voor de organisatie geen vuiltje (hittegolfje) aan de lucht.

Hoe anders was dat 13 jaar terug bij de editie van 2006.

Een vriend van mij die zich een jaar lang extreem had voorbereid, het hotel al had geboekt en betaald(!), zou mee doen aan de langste afstand.

Die editie viel toevallig samen met een hittegolf waarbij de temperaturen opliepen tot 34 graden in de schaduw. Terwijl die vriend al ruim voor het middaguur fris en fruitig binnen was gekomen speelde zich achter hem toch de nodige drama’s af. Maar liefst 3 personen moesten worden gereanimeerd, waarvan er twee overleden. Een kleine 70 personen moesten worden opgenomen in diverse ziekenhuizen in de regio. Circa 300 personen waren onwel geworden tijdens de wandeltocht.

Door die extreme omstandigheden en de ernstige gevolgen zag de Stichting 4Daagse zich genoodzaakt het evenement af te gelasten en een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de gang van zaken.

Wie anders dan zwaargewicht bij de VVD, alleskunner en -weter, Loek Hermans leidde dat onderzoek en kwam o.a. tot de bijzondere aanbeveling om een vaste meteoroloog in dienst te nemen. Je moet er maar op komen.

Feit is dat er sedertdien geen calamiteiten zijn geweest tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

En die vriend van mij? Die heeft uit teleurstelling – zijn vooruitbetaalde hotelrekening is nooit gerestitueerd – de Nijmeegse Vierdaagse nooit meer gelopen.

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.