HOUSE OF CARDS

Gisteren werd bekend dat acteur Kevin Spacey, Oscar-winnaar (American Beauty) en Golden Globe-winnaar (House of Cards) niet verder wordt vervolgd voor seksueel misbruik van een 18-jarige man in 2016, omdat de man simpelweg niet meer wilde getuigen.

Nadat anderen Spacey al hadden beschuldigd meende een cafémedewerker, rondom wie de hele zaak was gebouwd, zich te kunnen beroepen op zijn zwijgrecht. Op zijn zachtst gezegd merkwaardig als je van mening bent dat een ander je onrecht hebt aangedaan.

Sinds het ontstaan van de #MeToo-beweging zijn de aantijgingen jegens bekende personen explosief toegenomen, waarvan vele klachten niet terecht vanwege of verjaard of ongeloofwaardig, waarbij de reputatie van de beschuldigde of het waar is of niet, volkomen besmeurd is. Vooral in Amerika zal de drijfveer om een bekend persoon zoveel jaren na dato nog te beschuldigen, geld zijn.

Ook in Engeland is een onderzoek gestart, maar vooralsnog ontkent Spacey de beschuldigingen en loopt er verder geen formele aanklacht tegen hem. Het is maar de vraag of de diverse beschuldigingen überhaupt leiden tot een formele aanklacht, nog daargelaten of er enig bewijs is te leveren.

In ons rechtssysteem wordt een beklaagde in beginsel als onschuldig beschouwd. Sinds de #MeToo-beweging is de beschuldigde gelijkertijd veroordeeld en moet hij zijn onschuld maar bewijzen. Een volkomen doorgeslagen standpunt.

Deel 6 van House of Cards was een slap aftreksel van de voorgaande 5 seizoenen. Een remake van dat seizoen met Kevin Spacey in de hoofdrol zou een mooie voortzetting zijn van de carrière van de bijna 60-jarige acteur. Niet dat hij daarmee van alle blaam zou zijn gezuiverd, maar voor de fans van House of Cards zou het goed nieuws zijn.

Ten slotte zijn juist die weer slachtoffer van #MeToo.

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.