ZELFSTANDIGENAFTREK 2020

Het Kabinet Rutte III is er uit. Er valt kennelijk nog (veel) geld te halen bij de ZZP-ers, redenen waarom de regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie gezamenlijk hebben besloten dat de zelfstandigenaftrek voor ZZP-ers omlaag kan van 7400 Euro naar 5000 Euro.

Nadat premier Mark Rutte zich vorig jaar (2018) maandenlang sterk had gemaakt voor de afschaffing van de dividendbelasting bij multinationals – onder het mom van een ‘gunstig vestigingsklimaat’ voor grote ondernemingen – dreigde Nederland een bedrag van 1,5 tot 4 miljard aan belastinginkomsten mis te lopen.

Als gevolg van de grote oppositie zijn deze plannen van Mark Rutte uiteindelijk niet doorgegaan.

Dan maar kijken of er ergens anders nog wat te halen valt. In overleg met de bonden werd gewezen op de ongelijke positie van werknemers vergeleken met ZZP-ers.

Aan dat gevoel van onbehagen bij de bonden is het kabinet nu tegemoet gekomen door het verlagen van die zelfstandigenaftrek met zo’n 2400 Euro per jaar. Ten slotte moet je het pakken bij die groepen die de minste weerstand kunnen bieden.

Gemakshalve wordt er aan voorbijgegaan dat ZZP-ers groot risico lopen bij het wegvallen van opdrachtgevers, de ongelijke positie bij ziekte en/of ongevallen, en pensioenopbouw. Onder valse voorwendselen wordt de regeling er doorgedrukt, terwijl een organisatie als UWV bij werklozen er in het verleden zelfs op aandrong om als zelfstandige te beginnen. Hiervoor moesten werklozen afstand doen van hun werknemersrechten en zelf financiële zaken als pensioen, arbeidsongeschiktheid e.d. regelen.

Omdat het aantal ZZP-ers op dit moment boven de 1 miljoen telt en daarnaast niet op enigerlei wijze zijn georganiseerd of vertegenwoordigd, is de ZZP-er een makkelijke prooi voor Rutte III.

Ondertussen komen er steeds meer berichten van ondernemers (lees: ZZP-ers) die hun hoofd niet meer boven water kunnen houden en die hun besteedbare inkomen meer en meer achteruit zien gaan.

Een onbegrijpelijke maatregel nu vele ZZP-ers net boven of zelfs onder de armoedegrens leven, zie

bijvoorbeeld https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/artikel/4630696/deeltijd-zzpers-verdienen-het-vaakst-onder-de-armoedegrens

Inmiddels weten we dus met zekerheid waarvoor partijen als VVD, D66, CDA en ChristenUnie staan.

Denk daar nog maar eens aan als u in de nabije toekomst moet stemmen.

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.