MOORD OP HET BINNENHOF

Het ging dit jaar vrijwel geruisloos voorbij. Vierhonderd jaar geleden, op 13 mei 1619, werd de 71-jarige Raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt onthoofd op het schavot aan het Binnenhof in Den Haag. De oude staatsman had inmiddels bijna negen maanden in gevangenschap doorgebracht op verdenking van hoogverraad. Van Oldenbarnevelt geldt als een van de grootste staatsmannen uit de Nederlandse geschiedenis. Als mede-oprichter van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en als staatsman was hij een belangrijke kracht in de oprichting wat uiteindelijk de Nederlandse staat zou worden.

Zijn vete met Maurits de zoon van Willem van Oranje is hem uiteindelijk fataal geworden in wellicht het eerste politieke proces op Nederlands grondgebied.

Het getuigt van weinig historisch besef dat er van overheidswege geen enkele aandacht was voor dit historisch feit en dat er slechts in de stad Amersfoort, de geboorteplaats van Van Oldenbarnevelt enige festiviteiten waren om hem op zijn sterfdag te gedenken.

In de huidige politiek is alleen plaats voor het verder uitmelken van de Nederlandse bevolking met als speerpunten van het beleid de overdreven aandacht voor ‘klimaatverandering’, energie-transitie en het opnemen van vele migranten.

Het wordt tijd dat de Nederlandse bevolking gaat afrekenen met deze ‘weg met ons’- politiek en dat er op korte termijn een regering komt die de belangen van haar eigen burgers voorop stelt.

Niet dat de schrijver van dit artikel een gelijke behandeling als Johan van Oldenbarnevelt voorstaat voor onze huidige premier Rutte, maar het zal zeer onwaarschijnlijk zijn dat Rutte over 400 jaar überhaupt op enige manier zal worden herdacht. Hooguit een negatieve voetnoot zal hem ten deel vallen.

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.