WAAROM WORDEN ER GOEDEREN TE KOOP AANGEBODEN DIE WETTELIJK NIET OP DE OPENBARE WEG MOGEN?

Onlangs heeft een kennis van mij bij Bol.com een elektrische step aangeschaft. Nu blijkt dat hij hiermee niet op de openbare weg mag komen en deze alleen op zijn eigen oprit en tuin mag gebruiken.

Dit lijkt mij een zeer onlogisch iets, vooral omdat je zo’n ding niet aanschaft voor de heb, maar om te gebruiken.

Wat blijkt?
Een elektrische step wordt beschouwd als een ‘bijzondere bromfiets’. Alleen specifieke voertuigen in deze categorie waar door de minister expliciet toestemming voor is gegeven, na keuring door de RDW (Rijksdienst Wegverkeer), mogen de openbare weg op.

Ook een elektrisch skateboard, hoverboard of airwheel (elektrische eenwieler met twee uitklapbare pedalen) zijn vooralsnog niet door de RDW goedgekeurd, en dus ook op de openbare weg verboden. Over het keuringstraject doet het bestuursorgaan geen uitspraken, omdat het ook marktgevoelige informatie betreft.

Op dit moment zijn zestien bijzondere bromfietsen door de RDW gekeurd en heeft de minister groen licht gegeven om deze op de openbare weg toe te staan. Het gaat bijvoorbeeld om de Segway. Een overzicht van alle toegestane voertuigmodellen is te vinden in het dossier van de RDW.

Wat alles nog vreemder en niet te volgen maakt, is dat je op al die verboden/(nog) niet toegestane zaken, gewoon, als je goed zoekt volgens Oscar van Elferen (woordvoerder: De belangenorganisatie voor Nederlanse verzekeraars), een verzekering kunt afsluiten, zodat je als je onverhoopt op de openbare weg schade zou veroorzaken hier wel voor verzekerd bent.

Verder geeft een woordvoerder van de politie aan, dat zij niet actief handhaaft op het gebruik van de voertuigen. Dus is het risico op een boete ook vrij klein, gezien het feit, dat je tegenwoordig niet zo veel blauw meer op straat ziet.

Al met al is het dus heel vreemd, dat je artikelen in Nederland kunt verkopen, terwijl het gebruik hiervan bij wet verboden is. Wie maakt hier nu eigenlijk de overtreding? De verkoper of de koper?
In mijn ogen de overheid die toestaat dat “illegale” zaken verkocht mogen worden.

Wat is uw mening hierover?

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.