DE VRIJHEID VAN CONTANT GELD

Er wordt van alles gedaan om de burgers tot pinnen over te halen. Het zou makkelijker zijn om een plastic kaart te gebruiken in plaats van contant geld. Ik zie dat niet. Net als met Eurocheques en creditcards in het verleden, is de consument met een plastic bankpasje eerder geneigd om (te veel) geld uit te geven.

Met contant geld in je portemonnee houd je zicht op je uitgaven. Bij het doen van je boodschappen merk je bij betaling met contant geld ook meteen dat je bij de supermarkt elke week steeds duurder uit bent.

Daarbij komt dat elke pinbetaling wordt geregistreerd en dat niet alleen op uw bankafschrift. Het is hetzelfde als bij het gebruik van de mobiele telefoon. Zendmasten registreren waar de mobiele telefoon op welk tijdstip is geweest. ‘Big daddy is watching you’ en dat geldt ook voor pinbetalingen.

‘Ik heb niets te verbergen’ is bij 98% van de bevolking een veel gebruikte uitspraak, maar daar gaat het niet om. Het gaat om de vrijheid die de burger dient te behouden bij de besteding van diens geld, zonder dat er enige mogelijkheid bestaat dat over de schouder wordt meegekeken (als dat al niet gebeurt in supermarkten door Oost-Europese bendes die oudere mensen beroven van hun pas en hun rekening leeghalen).

Een ander onhoudbaar argument voor het terugbrengen van contante betaling is het tegengaan van witwassen. Elke econoom die de opleiding en het vak verstaat moet erkennen dat elke economie mede afhankelijk is van de besteding van ‘zwart geld’. Als besteding van zwart geld (witwassen) van de ene op de andere dag niet meer mogelijk zou zijn, stort de economie volledig in.

Uiteraard moeten de excessen worden aangepakt als sprake is van vermeende criminele verdiensten. Een personage die in een nieuwe patserbak rondrijdt en gelijktijdig van een uitkering geniet, mag wat mij betreft aan een pittig verhoor worden onderworpen.

Dat de IKEA in Son contant geld weigert, is een schande. Contant geld is een wettig betaalmiddel en mag dus niet worden geweigerd. Wil IKEA als verlengstuk van de (fiscale) overheid mee doen aan het tegengaan van witwassen dan zou het beter zijn om contante betaling per kassatransactie te maximeren.

Laat je niet gek maken door ‘het gemak van pinnen’, het is een excuus om je betalingsgedrag te kunnen vastleggen.

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.