ZIJN BUMA/STEMRA EN SENNA HEFFINGEN NOG WEL VAN DEZE TIJD?

Buma/Stemra pakt de kleintjes vele malen harder dan de grote partijen?

Zendt Radio 538 een nummer van 300 seconden uit in de ochtendshow, dan moeten ze 34,86 euro afdragen aan BUMA/Stemra. Met 1,3 miljoen luisteraars komt dat neer op 0,00003 euro per luisteraar.

Wil je als kleine zelfstandige datzelfde werk gebruiken als achtergrondmuziek in een Youtube-video, dan mag je 130 euro aftikken. Je video moet 4,8 miljoen views halen om per luisteraar op hetzelfde bedrag uit te komen. Haal je 480 views, bijvoorbeeld omdat je je richt op een kleine, specifieke doelgroep? Dan betaal je per luisteraar 10.000 keer zoveel als Radio 538.

Buma/Stemra hanteert een inkomstenmodel uit het jaar nul dat enkel is gericht op grote, professionele, commerciële bedrijven en geen enkele rekening houdt met hobbyisten, ondernemers of anderen die niet grootschalig met muziek bezig zijn. Door tarieven te hanteren die duizenden keren hoger liggen dan wat aan de grote partijen in rekening wordt gebracht maken ze het onredelijk, zo niet onmogelijk om op legale wijze muziek aan te bieden.

Daar komt nog bij dat ze niet genoeg rekencapaciteit hebben om alle nummers te analyseren, en ze het ontvangen geld dus verdelen onder de meest gedraaide werken/artiesten. Dus draai ik een werk van een obscure artiest uit Finland, dan is de kans groot dat mijn Buma/Stemra-afdracht niet bij die artiest terechtkomt, maar in het zwembad van Marco Borsato. Eerlijk? Nee. Maar het verdient lekker als je Buma/Stemra heet.

Maar ja, wat wil je met een heffingsindustrie die nog steeds miljoenen aan thuiskopieheffingen int, ook al kijkt, leest en luistert heel Nederland zijn audiovisuele content inmiddels massaal via diensten als Spotify, Kobo en Netflix die alle rechten al netjes hebben afgedragen. Het is weinig meer dan gelegaliseerde diefstal.

Vanaf 1 januari 2020 kon je nog de heffingen Buma/Stemra en Senna ontwijken door je aan te sluiten bij Radionomy, welke gezamenlijke overeenkomsten had met voornoemde organisaties.
Nu hebben deze besloten de heffingen aan Radionomy dermate te verhogen dat het voor deze partij ook niet meer doenlijk is om deze service te blijven bieden, alhoewel ze op dit moment nog wel aan het onderhandelen zijn.

Laten we hopen dat ze alsnog tot overeenkomst komen.

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.