WIST U DAT ALS U UW KAT VRIJ BUITEN LAAT LOPEN U IN OVERTREDING BENT ?

Wist u dat uw kat behoort tot “de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld”. En doordat u uw kat buiten laat lopen, u de daarmee eigenlijk de Europese wetgeving overtreedt.

Dit stellen twee juristen. Te weten Arie Trouwhorst en Han Somsen van de Tilburgse Universiteit in Trouw.

Volgens hen worden er alleen al in Nederland elk jaar ongeveer 140 miljoen dieren door katten gedood. Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Environmental Law blijkt dat de kat voor 370 bedreigde diersoorten een gevaar vormt. Binnen Europa blijkt de kat zelfs een van de meest schadelijke uitheemse dieren.

Volgens Trouw zijn er in Nederland ongeveer 3 miljoen “huis” katten en lopen er nog tienduizenden zogenaamde zwerfkatten door ons land.
Volgens de Europese wetgeving zouden die dieren eigenlijk binnen moeten blijven.

Volgens de twee genoemde juristen verplicht de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn ons om bepaalde soorten en leefgebieden te beschermen. Dat betekend dat een kat vrij laten rondlopen feitelijk verboden is, want volgens de richtlijnen moeten we mogelijke bedreiging van bedreigde diersoorten beperken.

De twee juristen stellen: “Wie een rechtszaak aanspant tegen de Nederlandse overheid, die de Europese regels moet handhaven, maakt dus een goede kans op succes.”

De onderzoekers menen dat de katten buiten grote schade aanrichten. “Elk ander huisdier gaat niet zonder baasje naar buiten, van honden tot slangen. De uitzonderingspositie van de kat is eigenlijk heel gek.”

Als deze Europese regel gehandhaafd zou gaan worden slaan we in een klap nog een tweede vlieg, want dan is het ook over met de overlast die diezelfde loslopende katten in andermans tuinen veroorzaken.

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Deze gegevens worden NIET gepubliceerd.